Cric2010 » Specials » Zwangerschap

Zwangerschap en bevalling

Zwangerschap en bevalling Zwangerschap is voor veel vrouwen één van de meest ingrijpende gebeurtenissen welke ze meemaken in het leven. Er komen heel veel dingen op hen af, vragen, onzekerheden, twijfels en nog veel meer zaken. In deze special wordt veel rondom de zwangerschap en bevalling behandeld. Aan bod komen zaken voorafgaand, tijdens en na de zwangerschap en de bevalling.

Zwangerschap

Zwangerschap, het begin van menselijk leven is vandaag de dag iets waar we vaak voor kunnen kiezen. In de vorige eeuw, zeker in het begin ervan kwamen zwangerschappen veel meer voor dan vandaag de dag. Of kinderen al dan niet gewenst waren dat was iets waar niet vaak bij stil werd gestaan. In die tijd kwam zwangerschap zo'n drie keer vaker voor dan vandaag de dag, waarbij het dan ook veel vaker mis ging tijdens de zwangerschap of de geboorte. Er is in afgelopen eeuw op dit gebied veel veranderd. De deskundigheid rondom moeder en kind is met sprongen vooruitgegaan. Nadat vanaf de jaren zestig voorbehoedsmiddelen veel meer algemeen verkrijgbaar werden, werden als gevolg hiervan zwangerschappen veel meer geplanned. Niet alleen de gezinnen (voor zover je daar vandaag de dag nog van kunt spreken) werden kleiner, ook worden de zwangere vrouwen tegenwoordig veel intensiever begeleid, denk bijvoorbeeld aan echoscopie waarbij ver voor de geboorte van de baby vaak al over een afbeelding kan worden beschikt.

De eerste 3 maanden

Misselijkheid

Eén van de meest voorkomende klachten is misselijkheid, ongeveer driekwart van de vrouwen heeft hier last van. Vaak aangegeven als ochtendmisselijkheid, de misselijkheid kan echter op alle momenten van de dag (en nacht) optreden. Bij sommige vrouwen is er sprake van een lichte misselijkheid op bepaalde momenten van de dag, anderen kunnen er erg veel last van hebben. Indien de misselijkheid ernstig is, is het verstandig om een arts te raadplegen om eventueel iets te krijgen tegen de misselijkheid.

Vermoeidheid

Zelfs bij de meest energieke vrouwen kunnen er vermoeidheidsverschijnselen optreden. Het verlangen naar slaap komt door de hogere dosis van progesteron in het lichaam. Probeer wat eerder op bed te gaan en kijk of het mogelijk is om overdag wat hazeslaapjes te doen.

Opgeblazen gevoel

Progesteron is niet alleen verantwoordelijk voor vermoeidheid, maar kan ook aanleiding zijn voor een opgeblazen gevoel en gasvorming in het maag-darmkanaal, waardoor de spijsvertering kan vertragen. Omdat het lichaam nu meer vocht vasthoud, kan dat ook een opgeblazen gevoel geven. Ga achter een comfortabel broek aan met rekbaar elastiek waardoor de buik meer vrijheid heeft. Blijf wel zoveel mogelijk drinken omdat debehoefte van het lichaam aan vocht nu groter is dan normaal.

Vaak aandrang om te plassen

Omdat de baarmoeder groeit worden de andere organen in het bekken verdrongen. De baarmoeder drukt op de blaas, waardoor er eerder een aandrang gevoeld wordt om te plassen.

Emotionele uitspattingen

De hormonen nemen toe en gieren als het ware door het lichaam in deze periode. Dit kan zowel fysiek als emotioneel uitputtend zijn. Plotselinge huilaanvallen en stemmingswisselingen zijn heel normaal, het ene moment in de war het andere moment volkomen euforisch. Het hoort er allemaal bij. Als de hormonen een wat stabieler niveau hebben berijkt zal het tweede deel van de zwangerschap over het algemeen beter verlopen.

Gevoelige borsten

Gevoeligheid van de borsten wordt door veel vrouwen al waargenomen nog voordat ze weten dat ze zwanger zijn. De stijging van de zwangerschapshormonen is hier verantwoordelijk voor. Het borstweefsel zal veranderingen ondergaan als voorbereiding op de borstvoeding. De borsten kunnen pijnlijk zijn en soms strakker aanvoelen, de cupmaat zal toenemen gedurende de zwangerschap. ook het uiterlijk van de borsten kan veranderen met meer zichtbare aderen alsook donkerder en grotere tepelhoven.

Het middelste deel

Door veel vrouwen wordt het middelste deel van de zwangerschap als het prettigste ervaren. In deze periode tussen de 13 en 27 weken van de zwangerschap is het vaak over met de misselijkheid, vermoeidheid en de angst dat er iets mis zou kunnnen gaan. Dit geldt voor de meeste vrouwen, alhoewel er vrouwen zien die ook in deze periode last blijven houden van misselijkheid.

Hormoonhuishouding

Het lichaam produceert nog steeds veel extra hormonen, echter de zogenaamde hCG-niveaus beginnen nu geleidelijk te dalen, . Misselijkheid en vermoeidheid beginnen minder te worden, en soms kan het gevoel optreden alsof het lichaam zich weer als vanouds voelt. Het lichaam zal echter in deze periode nog een hoop oestrogeen produceren. En alhoewel de veranderingn niet meer zo dramatisch zijn als gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap, kunnen er ook in deze periode stemmingswisselingen optreden.

Lichaamsveranderingen

Het lichaam ondergaat tal van veranderingen. De taille neemt toe. Tegen het einde van de 27ste week zal de gemiddelde gewichtstoename tussen de 7 en 10 kilo zijn. De baarmoeder groeit nu in een duizelingwekkend tempo, en begint in deze fase op de blaas, maag en longen te drukken wat kan zorgen voor kortademigheid. Ook kunnen de eerste tekenen van striae verschijnen. De bezoekjes aan het toilet zullen ook in frequentie toenemen.

Overige verschijnselen

In deze fase begint de realiteit van het nieuwe groeiende leven zich steeds meer te openbaren. Zowel uiterlijk als ook binnen in het moederlichaam zijn er steeds meer bevestigingen dat er echt een baby aan het groeien is. In de loop van het tweede trimester zal de baby zich steeds meer roeren omdat er voldoende ruimte is voor het ontwikkelende kind om zich te bewegen. Ook het zogenaamde hikken van de baby kan nu worden waargenomen..

Slapen zal nu vaak wat makkelijker gaan omdat de misselijkheid van het begin van de zwangerschap in veel mindere mate spelbreker zal zijn. Soms kan het verdwijnen van de misselijkheid negatief worden gecompenseerd door brandend maagzuur. Het slapen zal in deze fase veel meer op de zij gebeuren iets wat voor sommige vrouwen lastig kan zijn om aan te wennen. De komst van een nieuwe wereldburger leidt soms tot een toename van stress wat kan leiden tot heftige dromen wat op zich voor onrust kan zorgen.

Veel vrouwen voelen in deze periode een verhoogde toename van de sexuele gevoelens. Voor een deel is dit te wijten aan de extra hormonen in het lichaam en voor een deel komt dit door het feit dat vrouwen zich in deze periode beter voelen. Het hebben van geslachtsgemeenschap tijdens de zwangerschap is veilig voor zowel de vrouw alsook voor de baby.

De laatste drie maanden

Terwijl het tweede deel van de zwangerschap vaak als het prettigste wordt ervaren kunnen de laatste drie maanden als minder aangenaam worden ervaren. De nu snel groeiende baby neemt steeds meer bezit van het lichaam en maakt veel dingen moeilijk en ongemakkelijk.

Het lichaam

Het gewicht neemt in de laatste drie maanden van de zwangerschap toe met 11 tot 16 kilo. Het extra gewicht wat moet worden meegedragen zorgt vaak voor pijn en ongemak in de rug. De rug, het bekken en de heupen kunnen aan het eind van de dag of in het ergste geval constant pijn doen.

Opzwellen

Doordat het lichaam meer vocht vasthoud kunnen er zwellingen onstaan in het gezicht, de benen, de handen, de voeten en de enkels.

Kortademigheid

Doordat de baarmoeder in omvang toeneemt, drukt deze op het middenrif en tegen de longen. Opstaan lopen en bukken kunnen kortademigheid tot gevolg hebben. Vaak verbetert deze situatie aan het eind van de zwangerschap omdat de baby verder indaalt en er iets meer ruimte ontstaat.

Haar

Veel vrouwen zijn blij met de toename van dikker en voller haar op het hoofd, maar zijn minder blij met groeiend haar op andere plaatsen zoals het gezicht de buik en de borst.

Huid

De huid kan plaatselijk pigmentvlekken vertonen. Ook striae is een veel voorkomend verschijnsel wat vaak al begint halverwege de zwangerschap en toeneemt naarmate de bevalling nadert.

Blaas

Naarmate de zwangerschap vordert zal de aandrang tot plassen steeds groter worden. Het vermogen om een volle blaas te houden wordt steeds kleiner. Het is goed om aan te leren om de benen te kruisen tijdens het hoesten of niezen en bij het lachen.

Borsten

De borsten zullen een halve kilo tot anderhalve kilo in gewicht toenemen doordat het borstweefsel groeit om de melkproductie en opslag voor de baby voor te bereiden. Colostrum, een voorstadium van de melkproductie kan uit de tepels gaan lekken gedurende het laatste deel van de zwangerschap.

Brandend maagzuur

Omdat de slokdarm niet goed afsluit door de progesteron productie in combinatie met het drukken van de baarmoeder op de buik kan er brandend maagzuur ontstaan. Soms doet dit zich voor na het eten of drinken in de laatste fase van de zwangerschap.

Aambeien

Een verhoogde druk op de endeldarm in combinatie met een traag maag-darmkanaal kan aambeien tot gevolg hebbben in het laatste deel van de zwangerschap. Het innemen van voldoende vocht en vezels is verstandig. Indien er last is van constipatie is het verstandig om de huisarts te raadplegen zodat er een goede behandeling plaats kan vinden.

Slapen

Slapen kan op het laatst een probleem zijn, het lichaam voelt vaak ongemakkelijk. Op de zij slapen is voor veel vrouwen niet prettig, maar omdat het slapen op de rug niet goed is voor de bloedstroom en zuurstof naar de baby wordt het er vaak allemaal niet makkelijker op. Het is raadzaam om te experimenteren met verschillende kussens om te zien welke combinatie het beste voldoet.
Zwanger en toch ongesteld?

Zwanger en toch ongesteld?

De menstruatie is een bloeding welke optreedt als je niet bevrucht bent. Dit betekent dat je, indien je zwanger bent, niet ongesteld kan zijn. Toch is het mogelijk dat je met name in het begin van de…
Sex na de geboorte

Sex na de geboorte

Je pasgeboren kind ligt heerlijk in je armen. Dan is sex waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt. Veel vrouwen hebben de eerste maanden na de bevalling weinig zin of interesse in sex. Je zult…
Zwangerschap week 1

Zwangerschap week 1

Met de eerste week van de zwangerschap is iets vreemd aan de hand. Eigenlijk heeft er nog geen bevruchting plaats gevonden, maar omdat het moment van bevruchting niet precies is vast te stellen gaat e…
Zwangerschap week 2

Zwangerschap week 2

Het einde van de tweede week betekend in feite de eventuele daadwerkelijke bevruchting en de start van de echte zwangerschap. Dat we nu reeds spreken over een zwangerschap heeft te maken met het feit…
Zwangerschap week 3

Zwangerschap week 3

De derde week van de zwangerschap is eigenlijk de eerste week. De zwangerschap is begonnen, de eicel en de zaadcel zijn samengesmolten en de eerste fase van nieuw leven heeft een aanvang genomen. Vana…
Hoe kondig je een zwangerschap aan?

Hoe kondig je een zwangerschap aan?

Ontdekken dat je zwanger bent is een van de mooiste ervaringen die je kunnen overkomen. Maar hoe ga je de zwangerschap aankondigen aan familie vrienden en bekenden? In verwachting zijn is spannend, ma…
Gewichtscontrole tijdens de zwangerschap

Gewichtscontrole tijdens de zwangerschap

Uiteraard neemt het gewicht tijdens de zwangerschap toe, gewoonlijk tussen de 9 en 16 kilo. De placenta, je ongeboren kind en het voedsel dat je eet zorgen ervoor dat je gewicht toeneemt gedurende de…
Zwangerschapsdepressie

Zwangerschapsdepressie

Terwijl er allerlei veranderingen in het lichaam plaatsvinden, de hormonen opspelen en er dus allerlei redenen zijn voor een flinke portie stress voor de meeste vrouwen, ervaren alle vrouwen dit op ee…
Blijf fit gedurende de zwangerschap

Blijf fit gedurende de zwangerschap

Een zwangerschap wordt wel eens vergeleken met het lopen van een marathon. Het uitvoeren van de juiste oefeningen kan er toe bijdragen dat niet alleen het lichaam in een goede conditie blijft gedurend…
Gepubliceerd door Cric2010 op 20-10-2011, laatst gewijzigd op 24-10-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/19269-vroege-symptomen-en-signalen-van-zwangerschap.html